Zwemmerseczeem

Wat is de oorzaak van huidschimmel? (zwemmerseczeem)

Is een huidinfectie veroorzaakt door schimmels (dermatofyten), die de hoornlaag van de opperhuid aantasten. Door de ontstekingsreactie die hiervan het gevolg is ontstaat een huidafwijking die gepaard gaat met schilfering en kloofjes tussen de tenen, jeukende blaasjes aan de voetzolen of  rode schilferende huidafwijkingen die vooral aan de voetranden zichtbaar zijn. Ook kunnen de nagels van de tenen zijn aangedaan.   Ze wordt opgelopen in gezamenlijke doucheruimtes, kleedkamers en zwembaden. In een warm en vochtig klimaat gedijen schimmelsporen het best, zodat daar een bron van (her)besmetting ontstaat. Ook overmatig zeepgebruik en niet voldoende afdrogen van de voeten (vooral tussen de tenen) draagt bij aan het ontstaan van een schimmelinfectie.

zwemmerseczeem

Behandeling

Er zijn een aantal zaken die de kans op besmetting met zwemmerseczeem kunnen verkleinen :

  • Droog je voeten altijd goed af, ook tussen je tenen.
  • Draag katoenen sokken om het transpireren tegen te gaan en vervang ze iedere dag.
  • Draag schoenen van natuurlijk materiaal en die goed ventileren. Draag je overdag veiligheidschoenen , laat deze ’s nachts goed verluchten door de zolen er even uit te nemen.
  • In openbare ruimtes zoals :zwembaden, sauna’s en gymzalen ben je best zoveel mogelijk slippers te dragen en zo min mogelijk op blote voeten te lopen.
  • Gebruik op de schilferige delen van de voet, zalf of crème tegen de schimmel.

De pedicure

Eigenlijk is een regelmatig bezoek aan de pedicure een ‘must’ wanneer je wilt voorkomen dat een schimmelinfectie zo uit de hand loopt dat niet alleen je huid maar ook je nagels aangetast raken. Ik inspecteer je voeten en geef adviezen (o.a. producten) om de voeten en voethuid in optimale conditie te houden. Voorkomen is beter dan genezen en dat gaat zeker op voor schimmelinfectie.